Новини
Перетворила забавки на бізнес
Тра 20, 2021

Цим матеріалом ми починаємо серію статей про жінок, які на базі «Дієвої громади» отримали можливість здійснити свої бізнес-ідеї.

Катерина Мамушева познайомилася з «Дієвою громадою», коли почала приводити свою восьмирічну доньку Віку на дитячий майстер-клас з ліплення. Тоді організація тільки починала свій шлях в будівлі магазину «Казка», а Катерина тільки переїхала в Старобільськ з селища Родакове Слов’яносербського району.

«Приїхали, не знали, з ким навіть можна поспілкуватися. І на перших заняттях в «Дієвій громаді» з розширення кругозору я отримала ковток спілкування, познайомилася з іншими матусями. А також з дівчатками з організації», – згадує Катя.

Від майстер-класів до гранту

До військових дій на Луганщині Катя працювала кондитером, потім вийшла в декретну відпустку. Як зізнається дівчина, з дитиною було важко, так як ні з ким було залишати. Щоб мати можливість утримувати сім’ю, в 2016 році вона вирішила отримати професію вчителя початкових класів, і пішла вчитися. Але незабаром з’явилась нова пристрасть – вироби hand-made. І Катя почала робити прикраси ручної роботи і продавати їх на міських ярмарках. А також проводити творчі майстер-класи в «Дієвій громаді». Один з перших пройшов в 2016 році. 

На творчих заняттях дівчина навчала дітей 10-15 років техніці канзаші (створення прикрас з тканини). Крім того, займалася волонтерською діяльністю. Потім Катю почали запрошувати на різні свята, толоки, тематичні заходи. На них дівчина виступала в ролі ведучої, в парі з іншою учасницею. Захопленість сценою переросла в захопленість професією. І незабаром на базі «Дієвої громади» Катя пройшла навчальний курс для аніматорів.

Як згадує дівчина, одночасно проводилося більше п’яти курсів (для кондитерів, фотографів та інші). Але найбільше її зацікавила професія аніматора.

– У мене маленька дитина, і я з класом весь час придумувала розважальні програми. Інші батьки самі мене запрошували, щоб провести свята. Тому було цікаво дізнатися в цій сфері щось нове», – каже Катерина.

Після курсів Катя професійно проводила свята в районному Будинку культури, програми з подарунками та інші заходи. Так, на новорічні свята дівчина перевтілювалася в Снігуроньку (не без Діда Мороза), вела програми для ясельних груп дітей і не тільки, проводила дні народження, а також шоу мильних бульбашок. Для цього додатково пройшла курси для підприємців (щоб вміти організувати свою діяльність), і курси на отримання грошового гранту в 2019 році.

«Нас вчили, як писати гранти, оформляти податкові документи, оформляти приватне підприємництво. Все докладно розповіли. Із 15 осіб семеро на конкурсній основі отримали гранти, і не тільки переселенці », – згадує К. Мамушева.

Катерина в рамках гранту отримала близько 30 тисяч гривень. За ці кошти вона придбала атрибути для роботи: генератор мильних бульбашок, костюми Діда Мороза і Снігуроньки, атрибути для ігор, музичну колонку. І завдяки цьому змогла розширити свою діяльність.

Show Must Go On

Рік тому Катя переїхала до Кременчука Полтавської області та вже кілька місяців перебуває в декреті, а також вчиться на магістратурі. Незабаром дівчина планує відновити свою діяльність як аніматора, тому що починають надходити пропозиції від нових друзів і знайомих. Адже до декрету дівчина встигла провести кілька шоу мильних бульбашок і днів народження, продемонструвавши професіоналізм.

«Планую, якщо вийде, провести свято з Дідом морозом і Снігуркою. І про шоу мильних бульбашок вже питали. Тому свято триватиме», – впевнена Катерина Мамушева.

Публікацію підготовано в рамках проєкту “Ефективні комунікації, як відповідь на нові виклики” за підтримки організації «Людина в біді» @People in Need Ukraine в рамках Програми солідарності COVID-19 від Європейського Союзу для ініціативи «Східне партнерство», що фінансується Європейським Союзом.

Автор: Катерина Коверга

Інші новини